Az Óceán Hatalmas

2011. december 25., vasárnap.

"Nyugatnál is nyugatabbra,
Minden földeken túl,
Népem a táncát ropja
Mialatt vihar dúl."

[Ursula K. Le Guin: Tehanu]

Egy Herceg zárt, sötét függönyök mögött, aki csillogó koronára vágyik, de nem lát többet ebben, csupán hírnevet. Ugyanott, a falakon kívül él az utcagyerek, aki egyszerűen próbál megmaradni, miközben a kitaszítottak magányos életét kénytelen élni.

Egyetlen pillanat ... és mindketten menekülni kényserlünek. Minden út a Nagy, Sós Óceán felé vezet. 


Részletek a regényből


"- Meghalt. Tiéd a korona, Dusán király! – Nem érzett semmit, sem örömöt, sem bánatot a hír hallatán. Tekintete – akár egy szoboré – az apja arcára szegeződött, ami hirtelen elkezdett torzulni, a színe pedig a poshadt barackéhoz vált hasonlatossá. Hosszú, mogyoróbarna tincsek göndörödtek a tar koponyán, a vértelen szájat felváltották a vörösre festett ajkak. A bőr kisimult, hamvassá vált, a ráncok nyomtalanul felszívódtak. Helen szeme felnyílt, szikrák pattantak az íriszében, és gúnyosan elmosolyodott.

- Meghalt. Éljen Helen, a királynő! – Valami szakadt, és valami reccsent, majd Dusán érezte, ahogy a meleg végigfolyik a mellkasán. A vér súlyossá tette a levegőt.

Hevesen vette a levegőt, amikor felriadt, görcsbe merevedett ujjai a hasát karmolták. Másodpercek teltek el, mire rádöbbent, hogy az ágyában fekszik. Ez csupán egy rémálom. Nem volt több egy buta álomnál. Visszadőlt a párnájára, és hallgatta zakatoló szívének dobolását. "

[Veréb Árnika: Az Óceán Hatalmas 2. fejezet]

"Ugyanis élt egy kisfiú, még a tízet sem érhette el, távol a bandáktól, Zsiványtól és a többi pöffeszkedő gyerektől. Neki nem volt neve, s mivel kistermetű, aprócska gyereknek született, az, aki hívta valahogy, hát Kölyöknek nevezte. Kirekesztett volt, magányba taszított utcagyerek. Sosem tett olyasmit, ami a társadalom gyűlöletét kivívta volna, egyszerűen csak megszületett, s kosztól maszatos arca alatt nem fehér, hanem barna bőr lapult. S ez a szín örökre megszabta a sorsát. "

[Veréb Árnika: Az Óceán Hatalmas 3. fejezet]

Szerző: Veréb Árnika


URL: http://vereb-dudas.blogspot.com/


Ajánlotta: Saját ajánlás

Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

 
Cacoethes Scribendi © Copyright 2010 | Design By Gothic Darkness |